Consumul ridicat de carne poate creste riscul de boli cardiace in randul femeilor in varsta

Consumul de carne poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru femeile la menopauză, dar este important să se acorde atenție tipului și cantității de carne consumate, precum și echilibrului general al meniului. Prea multe proteine din carne ar putea fi dăunătoare, arată cercetări recente, în timp ce sursele de proteine vegetale ajută la o sănătate mai bună.

Carnea este o sursă excelentă de proteine complete, care sunt esențiale pentru menținerea masei musculare, mai ales că pierderea de masă musculară poate fi o problemă la menopauză. Carnea este, de asemenea, o sursă bună de zinc și vitamina B12, nutrienți esențiali pentru funcționarea sistemului imunitar și sănătatea nervilor. Însă dacă e prea multă, strică!

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Proteinele animale, cele vegetale și riscul de insuficiență cardiacă la menopauză

Pentru realizarea acestui studiu, medicul internist Mohamad Firas Barbour și colegii săi au analizat regimul alimentar furnizat de aproximativ 104.000 de femei americane, cu vârsta între 50 și 79 de ani, între anii 1993 și 1998. Toate erau participante la Women's Health Initiative, un sondaj în materie de nutriție finanțat de stat, al cărui obiectiv era reducerea incidentelor de boli cardiace, cancer mamar și de colon și osteoporoză.

Echipa de cercetare a analizat și probele de urină ale femeilor pentru a examina în detaliu câte de multe proteine consumă în mod regulat, a precizat dr. Barbour, ceea ce a condus la o evaluare calibrată a aportului de proteine. Peste 1700 de femei au dezvoltat insuficiență cardiacă până în anul 2005. Riscurile de a dezvolta această afecțiune au fost asociate din punct de vedere statistic cu cantitatea de proteine consumată, după cum au raportat dr. Barbour și colegii săi.

Oamenii de știință au identificat o creștere a riscului de insuficiență cardiacă, asociat cu un regim alimentar bogat în proteine, după ce au luat în calcul vârsta, rasa și alți factori de risc legați de sănătatea inimii, precum hipertensiunea, diabetul sau boala arterelor coronare, a mai spus dr. Barbour. 

Prea multă carne după menopauză, risc de insuficiență cardiacă 

Oamenii de știință au raportat că femeile cu vârste de peste 50 de ani, care urmează un regim alimentar prea bogat în proteine, se confruntă cu un risc ridicat de insuficiență cardiacă, dacă proteinele consumate în exces sunt de origine animală. Studiul nu a putut demonstra, însă, o relație de tip cauză-efect. 

Cu toate acestea, femeile în postmenopauză cu un regim alimentar bogat în proteine au înregistrat un risc cu 60% mai mare de insuficiență cardiacă, față de femeile care consumau puține proteine, după cum a arătat studiul. Cele mai multe riscuri par să apară ca urmare a consumului de proteine de origine animală, a declarat autorul studiului, dr. Barbour.

Proteinele vegetale scad riscul de insuficiență cardiacă

Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu mai poate pompa cantitatea de sânge necesară organismului. Statisticile arată că, la nivel mondial, peste 60 de milioane de oameni suferă de insuficiență cardiacă. 

În studiu, femeile care consumau în principal proteine de origine vegetală au înregistrat un risc cu 20% mai mic de insuficiență cardiacă, a spus Barbour. „Cu cât aportul total de proteine este mai mare, cu atât crește riscul de insuficiență cardiacă, dar aportul mai ridicat de proteine de origine vegetală pare să ofere protecție împotriva insuficienței cardiace”, a precizat dr. Barbour. Printre sursele de proteine vegetale se numără fasolea, lintea, soia, quinoa și arahidele.

Proteinele și creșterea în greutate

Acesta nu a precizat motivul pentru care proteinele pot conduce la creșterea riscului de insuficiență cardiacă, dar a speculat că aportul ridicat de proteine poate conduce la creșterea considerabilă în greutate. Barbour preconizează că și în cazul bărbaților rezultatele ar fi aceleași, dar acest lucru nu se poate spune cu exactitate până când nu se realizează un alt studiu. Un medic cardiolog care a revizuit rezultatele a precizat că ar fi nevoie chiar de mai multe studii.

Deși autorii studiului au încercat să compenseze lipsa acestora, studiile care se bazează pe informațiile privind alimentația furnizate direct de pacienți tind să fie puțin nesigure, a explicat dr. Ileana Piña, cardiolog și profesor. Datele completate în chestionar pot fi uneori subiective, pentru că oamenii pot avea impresia că fac ceea ce trebuie și că mănâncă suficiente legume, de exemplu, a spus dr. Piña. Totuși, studiul a inclus multe femei care au participat la o cercetare serioasă. „Este un studiu care cuprinde o cantitate impresionantă de date”, a concluzionat dr. Piña, adăugând că cercetătorii au urmărit noile cazuri de insuficiență cardiacă și au raportat rezultate importante din punct de vedere statistic.

Asociația Americană a Inimii recomandă un regim alimentar bazat pe fructe, legume, cereale integrale, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, nuci, carne de pui și pește. Aportul de carne roșie și de alimente și băuturi bogate în zahăr ar trebui limitat foarte mult, iar consumul de pește ar trebui crescut la cel puțin două porții pe săptămână.

Cum îți construiești meniul dacă ai ajuns la menopauză?

Cine a ajuns la menopauză, a observat deja că alimentația joacă un rol crucial în gestionarea simptomelor deranjante și menținerea sănătății generale. Dacă te apropii de această perioadă, iată ce e bine să afli:

Fructele și legumele

Acestea sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Include o varietate de culori și tipuri în meniul zilnic, pentru a asigura un aport echilibrat de nutrienți. Mănâncă broccoli la abur sau la cuptor cu zeamă de lămâie și usturoi, mănâncă spanac crud în salate sau tocat și pus la final într-o tocăniță sau opărit și amestecat cu puțin unt, ulei de măsline și usturoi pisat, mănâncă roșii proaspete, fructe de pădure și portocale. 

Proteine slabe

Proteinele sunt esențiale pentru menținerea masei musculare și sănătatea generală, deci e important să mănânci zilnic, dar nu exagera cu cantitatea, mai ales cu cele de origine animală. Optează pentru o combinație de proteine animale și vegetale: pui fără piele, pește gras (macrou, somon, hering, sardine), tofu, leguminoase (fasole, linte, năut, boabe de soia), diverse nuci, alune și semințe.

Grăsimi sănătoase

Acestea sunt importante pentru sănătatea inimii și funcționarea creierului. Cele enumerate mai sus, adică peștele gras și oleaginoasele, sunt și surse de grăsimi sănătoase, alături de avocado, măsline și uleiul de măsline. Ar trebui să te axezi pe cantități moderate, consumate zilnic (nu exagera, deoarece, chiar dacă sunt sănătoase, unele dintre ele au multe calorii).

Cereale integrale

Aceste alimente furnizează fibre, vitamine și minerale esențiale. Fulgii de ovăz, quinoa, orezul brun, dar și pâinea umedă de secară sunt excelente pentru consum moderat zilnic.

Alimente bogate în calciu și vitamina D

Esențiale pentru sănătatea oaselor, alimentele cu calciu și vitramina D trebuie să facă parte din meniul femeilor la menopauză. Include în meniu, o dată pe zi, un iaurt, 30 g de brânză telemea, un pahar cu lapte de migdale sau de soia îmbogățit cu calciu și vitamina D.

Sugestie de meniu

  • Mic dejun: smoothie verde cu spanac, banană și lapte de migdale, dacă preferi ceva mai dulce dimineața, iar dacă preferi un mic dejun sărat, pâine integrală cu ouă fierte, avocado și roșii poate fi un exemplu bun
  • Gustare: un măr sau două-trei prune și o lingură de nuci sau alune
  • Prânz: tocăniță de pui, ceapă și roșii (în care nu pui decât la final o lingură de ulei de măsline extravirgin) cu orez brun și salată verde amestecată cu zeamă de lămâie
  • Gustare: un iaurt grecesc cu o mână de măsline
  • Cină: pește la cuptor cu cartof și broccoli, pe care, după ce le scoți, le stropești cu zeamă de lămâie și mujdei de usturoi, condimente și ierburi aromatice după gust; ca desert, o felie de ananas

Bea apă suficientă pe parcursul zilei. Ceaiurile din plante pot fi și acestea o opțiune bună, dacă nu le îndulcești sau pui doar îndulcitor natural fără calorii, precum stevia. Menține porțiile echilibrate pentru a evita creșterea în greutate și a asigura un aport nutritiv corespunzător. Dacă nu știi de câte calorii ai nevoie zilnic, roagă-ți medicul de familie să te ajute cu calculul (chiar dacă mănânci sănătos, e important să nu mănânci mai mult decât are nevoie corpul, pentru că altfel te vei trezi cu depozite de grăsime). 

Activitatea fizică este și aceasta importantă, atât pentru a-ți menține flexibilitatea, sănătatea mușchilor și a oaselor și independența până la vârste înaintate, cât și pentru a arde calorii și a te păstra la o greutate normală pentru înălțimea și vârsta ta.

Ce alimente să limitezi sau să eviți la menopauză?

  • Carnea grasă, produsele de patiserie și cele de fast-food și alte alimente prăjite cresc riscul de boli cardiovasculare și de kilograme în plus.
  • Băuturile răcoritoare din comerț și dulciurile, precum și snacks-urile ambalate, contribuie la creșterea în greutate și pot afecta negativ sănătatea generală, inclusiv starea psihică, sporind anxietatea.
  • Sarea în exces crește tensiunea arterială, iar aceasta se găsește din abundență în mezeluri, chipsuri, biscuiți sărați, covreigei, produse de patiserie și fast-food.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHLBI - Women’s Health Initiative (WHI)
https://www.nhlbi.nih.gov/science/womens-health-initiative-whi
Pub Med - Life habits of postmenopausal women: Association of menopause symptom intensity and food consumption by degree of food processing
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35033227/
Studiul „Life habits of postmenopausal women: Association of menopause symptom intensity and food consumption by degree of food processing”, apărut în Maturitas. 2022 Feb:156:1-11. doi: 10.1016/j.maturitas.2021.10.015. Epub 2021 Oct 29, autori: Priscilla Rayanne E Silva Noll et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0